Uitspraak Hoge Raad vertraagt woningbouw

Woningbouwprojecten lopen nu al vertraging op door de uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde begin deze maand dat gemeenten niet langer direct grond mogen verkopen aan ontwikkelaars, voortaan moeten andere partijen gelijke kansen krijgen. Gemeenten tasten in het duister over de gevolgen van deze uitspraak, wat tot vertraging leidt.

Volgens de hoogste rechter mag een gemeente niet langer een contract met één partij sluiten, zonder dat andere partijen hun interesse konden tonen. Bij tal van lopende bouwprojecten wordt nu bekeken of daaraan is voldaan. De vrees is dat afspraken die je gaat maken of hebt gemaakt onjuist blijken waardoor je ze moet terugdraaien. De investeringen die je hebt gedaan komen onder druk te staan of zijn waardeloos en daarnaast kost het heel veel tijd om opnieuw afspraken te maken.

Om de komende tien jaar een miljoen woningen neer te zetten, moeten alle seinen op groen staan. Eén van die seinen staat nu op diep donkerrood.

De vertragingen zitten voor een groot deel bij gemeenten. Ze vragen zich af wat de consequenties zijn voor alle transacties die ze in het verleden hebben gesloten, maar nog niet zijn afgerond, of binnenkort gaan sluiten. Daardoor schieten projecten in de vertraging.

Bouwers horen nu al van gemeenten dat de hele procedure opnieuw moet. Gemeente zullen nu in een soort kramp schieten waarbij ze ieder contract gaan beoordelen dat in de afgelopen jaren is gesloten. Hebben ze die procedure goed gevolgd? Zo niet dan drukken ze op de pauzeknop wat desastreuze gevolgen voor de woningbouw heeft. Om de komende tien jaar een miljoen woningen neer te zetten, moeten alle seinen op groen staan. Eén van die seinen staat nu op diep donkerrood. Dit probleem komt bovenop het tekort aan bouwlocaties en de stikstofcrisis. Het is een extra hindernis waar woningzoekers de dupe van zijn.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.